top of page

יציאה מאזור הנוחות - פערים תרבותיים.

עכשיו,יותר מתמיד הבדלי תרבויות או הכרות עם אנשים מרקע שונה עולה וצף כאשר אנו נפגשים עם קולגות במקום העבודה או בעת מו"מ. חשוב וראוי לזהות רקעים שונים/תרבויות שונות , בייחוד במקום העבודה, זיהוי זה יביא ליעילות ביחסי אנוש בתוך הארגון וגם מחוצה לו כאשר מנהלים משא ומתן. בחברה הנוכחית שלנו נראה כי יש מעט סובלנות לטעויות ביחס לזלזול בתרבויות של אנשים אחרים. אלה שעושים או אומרים דברים שנתפסים כבלתי הולמים יכולים להישפט בחומרה: מפוטרים מעבודתם, מבוטלים בפומבי ו/או מפונים מפלטפורמות המדיה החברתית. ישנם מקרים שאמירות מסוימות שלא לצורך, יכולות גם להוביל לכשלון במשא ומתן הגורר הפסדים כספיים.כיצד ניתן להבטיח שאותן דעות קדומות לא יהוו כמכשול במשא ומתן ? או קצר בתקשורת בין עובדים בחברה?

בראש ובראשונה, מנהלים ו/או עובדים בחברות או בארגונים צריכים לוודא שהם לא מחזיקים בהטיות אישיות או מקצועיות, בעד או נגד האנשים המופיעים בפניהם יכולים לגרום להחלטות פזיזות או לפגיעה בצד השני שאין דרך חזרה ממנה. יחד עם זאת יש צורך לזהות את הבדלי התרבויות. זיהוי הטיות ופערי תרבויות חשוב ביתר שאת עבור מנהלים בארגון/חברה משום שהן משפיעות על האופן שבו תתנהל החברה, זיהוי הבדלי תרבויות הינו מכריע בעת משא ומתן, במידה וקיים פער תרבותי זה יכול להוות כאלמנט המכריע לתוצאות המשא ומתן.

אילו פעולות ניתן לנקוט על אף שאני אוחז בדעות קדומות ו/או לא מכיר תרבויות אחרות ?


החדשות הטובות הן שמחקרים הראו שדעות קדומות יכולות להשתנות, זה אפשרי, אני טוענת ברגע שאתה מודע לכך , אתה נוקט ביתר זהירות לנושא. כמה דרכים מעשיות להפחית הטיה מרומזת ולאמץ עמדות חדשות:

  • יש להתמקד באדם באשר הוא ולא להשתמש בדעה קדומה על מנת להגדיר את אותו אדם הניצב מולי.

  • תזהו אצלכם דפוס התנהגות קבוע בשל דעה קדומה זו או אחרת ( באם היא קיימת ), במיוחד אם אתם מבינים שהתגובה שלכם לאדם עשויה להיות כתוצאה מדעה זו.

  • התאם את ההסתכלות שלך לאותו אדם אשר ניצב מולך מבחינה תרבותית/אישית.

  • הגדל את החשיפה שלך לתרבויות אחרות קרא עליהן תבלה עם אנשים מרקעי תרבות שונים למד על התרבות שלהם.

לאלה מביננו החיים בארצות הברית, אנו למדים שארצות הברית היא כור היתוך עם יותר מהגרים מכל מדינה אחרת בעולם, ולכן ההתקלות בפער תרבותי הוא בלתי נמנע. יחד עם זאת העולם נהיה קטן במובן הרחב של המילה , אנו מנהלים קשרי עבודה וחברויות באמצעות הרשתות החברתיות , זום , פייס טיים ולכן ההתמודדות עם תרבויות שונות יותר שכיחה בעולם המודרני של היום, יותר מפעם. יש להכיר בכך שסוגיות תרבותיות יכולות להשפיע הן על ההליך והן על התוצאות. לא ניתן להתעלם מההבדלים התרבותיים שעל השולחן ולהמשיך כרגיל, כאילו ההבדלים האלה לא קיימים. במקום זאת, יש לשאוף להגביר את המודעות לצרכים ולדאגות הייחודיים של האנשים בחדר, על מנת לנהל הליכים יעילים שבהם הם ממזערים אי הבנות ומשיגים את התוצאות ההוגנות ביותר.

"להיות מוכשר" מבחינה תרבותית פירושו להיות מסוגל לקיים אינטראקציה יעילה עם אנשים מגזעים, מוצאים אתניים שונים ורקעים סוציו-אקונומיים שונים, כמו כן נכונות ללמוד על המנהגים התרבותיים ותפיסות העולם של אחרים. זה כולל להיות עם ראש פתוח וחיובי כלפי הבדלי תרבות , לעשות מאמץ, להבין, לקבל ולכבד אותם.

כמגשרת אני מזהה במידה וקיימים הבדלי תרבויות תוך כדי שיח בחדר הגישור, כאשר אני מזהה זאת אני משתדלת למזער עד כמה שניתן את ההבדלים הללו, על מנת למנוע מתחים מיותרים ושמה דגש על המשותף ועל קווי הדמיון בין הצדדים.

ההכרה הזאת מובילה לשיח נעים ובניית גשר המחבר את התרבויות השונות בחדר הגישור. ברגע שאתה מכיר בעובדה שקיים פער תרבותי, נסה למצוא את המשותף ולתת לאותו צד להרגיש בנוח, הרגשת נוחיות יכולה לסייע במחלוקות הקיימות ובניהול משא ומתן מוצלח.

הטיית השיח למשא ומתן יעיל בסוגיות העולות בין הצדדים מותירה את פערי התרבויות למקום נידח וצדדי שאין מן הנדרש ליתן עליו את הדעות, ומכאן ההצלחה במרחק נגיעה.


תקשורת לא מילולית


יש לזכור הבדלי תרבויות אינם באים לידי ביטוי רק במובן הוירבאלי של המילה , אלא גם בהתנהגות, שפת גוף, הבעות פנים, קשר עין ועוד.

מבלי לומר מילה, המשתתפים יכולים להעביר מסרים ברורים באמצעות מעשיהם וגינוניהם, גלגול עיניים, מבט אלכסוני יכולים לספר היטב על מורת רוחו של מישהו. זרועות מקופלות, לסת הדוקה יכולות להצביע על כעס, גבה מקומרת, פה משוך לצד אחד או נקישת אצבעות יכולים להיות עדות לאי-נוחות או לרגזנות. לעתים קרובות מאוד, התנהגות לא מילולית יכולה להתפס כחיובית בתרבות , וכבלתי הולמות בתרבות אחרת. למשל, הישראלים באים מתרבות "חמה" אשר באה לידי ביטוי במגע ו/או שאלות חודרניות , יכולים לחבק, לשאול שאלות פרטניות , בארצות הברית, תפיסה זו אינה תמיד מקובלת , האמריקאי "נתפס" כיותר שמרני לפרטיות שלו ופחות "חם" בהשוואה לישראלי.

צעדים להבנת תרבויות אחרות


הבנת הערכים, האמונות והמנהגים הייחודיים של תרבויות אחרות, אינה יכולה להתרחש אלא אם כן אתה פתוח ללמוד עליהם. להלן, מספר הצעות להשגת מידע מעשי על נורמות ומנהגים תרבותיים על מנת לעזור לזהות ולהתגבר על הטיות תוך כדי שימוש באמפתיה כלפי הצד האחר, מה שעלול להוביל לחשיבה טרנספורמטיבית ולהגברת היכולת התרבותית:

  • היו סקרנים והשקיעו את הזמן בלמידה על מסורות ומורשת של אנשים אחרים;

  • חקרו תרבויות שאתם לא מכירים ויצרו איתן קשר עם חברים ועמיתים מתרבויות אלה;

  • לטייל וללמוד ממקור ראשון על מנהגים ותרבויות של אנשים אחרים;

  • לבלות עם אנשים מרקעים שונים ולבנות איתם מערכות יחסים;

  • חשבו על המפגשים והשיחות הבין-תרבותיות שהיו לכם;

  • תלמדו כמה מילים בשפה של האדם שעומד מולך אם אינכם מבינים או דוברים את השפה

  • הרחב את המקורות שלך לחדשות ומידע;

מסקנה זיהוי הטיות ופערים תרבותיים תוך כדי יציאה מאזור הנוחות שלנו ,בהתחשב בעולם המגוון שבו אנו חיים, הינו כלי חשוב בניהול קשרים עם קולגות, אנשי עסקים ובכלל עם חברים ומכרים . גם אם איננו מכירים תרבויות חדשות או נורמות שונות משלנו אנו עדיין יכולים להיות קשובים, מכבדים ויוצרי אמפאטיה כלפי האחר , בסופו של יום אם זה טוב לצד השני זה גם טוב עבורנו.


תקשורת בריאה מובילה להצלחה אך יש צורך לזהות את הצורך שלה ומשם פשוט להתקדם....



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page