top of page

מה תפקידו של המגשר?

הרבה אנשים שואלים אותי מה זה מגשר? מה בעצם התפקיד שלו? האם הוא עורך דין? מגשר עוזר לאנשים לחזור לחיות ביחד? האם המגשר הוא זה המחליט איך יראה ההסכם של הצדדים, מה יהיה תוכנו ומהותו במידה והם נפרדים? האם המגשר הוא במקום עורך דין? האם יש צורך לפנות לעורך דין?


ראשית, מגשר אם איננו בהכשרתו יועץ זוגי/פסיכולוג/ מטפל אין בסמכותו ליתן טיפול זוגי/יעוץ זוגי, אלא אם מדובר בסכסוך מאוד ספיציפי, ולמגשר יש יכולת להקנות לצדדים כלים על מנת לפתור את אותו סכסוך.

לגבי ההסכם - היופי בגישור הוא, שהצדדים הם אלו אשר מגיעים להחלטות בדבר חייהם כאשר יחיו בנפרד זה מזו. הרי כשהיו נשואים קיבלו החלטות רבות ללא עזרתו של גורם חיצוני. זה היופי בגישור: קבלת החלטות מהותיות לגבי המשך החיים, ע"י הצדדים, אך הפעם בעזרת גורם שלישי - המגשר! תפקיד המגשר לבנות עבורם גשר שהוא מעין צינור אשר מחבר ביניהם ומעביר מסרים תקשורתיים בצורה בריאה ובהירה, נטול סכסוכים עד כמה שניתן. אז מה קורה שמתגרשים? הרי יש צורך בתשלום של מזונות עבור הילדים או עבור בן או בת הזוג, ישנו רכוש משותף ועוד עיניינים משפטיים שצריך ליתן את הדעת עליהם.


וכאן נכנסת השאלה , האם המגשר נכנס לנעליו של עורך הדין?

התשובה לשאלה היא לא! המגשר איננו עורך דין, גם אם באמתחתו תעודת עורך דין לא ברגע שהוא משמש כמגשר. תפקידו של המגשר להיות ניטרלי ואינו יכול לקחת צד. בכל תחילתו של גישור, אני מייעצת לצדדים ללכת לקבל יעוץ ראשוני משפטי, אין זה אומר שמכאן הולכים להתכתש בבית המשפט אלא רוכשים ידע משפטי מאדם מוסמך לכך במדינה בה אתה חיים, בייחוד בארצות הברית שבה לכל מדינה חוקים שונים. שעת יעוץ יכולה לתרום הרבה מאוד להמשכו של הליך הגישור, גם אם הנך פונה למגשר במקום מגורייך שיש באמתחתו תעודת עורך דין, הוא איננו יכול לייעץ, כי הוא חובש את כובע המגשר, ולכן יכול להעביר אנפורמציה משפטית בלבד ולא יעוץ. עם הידע והנתונים אשר תקבל מעורך הדין תוכל לגשת לשולחן הגישור, ומכאן מתחילה מלאכת הגישור. המגשר אמור לתת את הכלים הנכונים להמשך שיח בריא בין הצדדים שיוביל בסופו של דבר להסכם כולל גם מהפן הפיננסי וגם מהפן האישי כגון: הסדרי ראייה, משמורת, מזונות ועוד. בסופו של ההליך המגשר מסכם את כל ההחלטות אשר הצדדים הסכימו עליהם בפגישות הגישור. להסכם קוראים בשפה המשפטית MEMORANDUM. עם ההסכם הצדדים יכולים לגשת לעורך דין על מנת לעבור על ההסכם לפני הגשתו לבית המשפט, REVIEW MEMORANDUM, ובמידה וצצים נושאים מסויימים שעדיין אחד מבני הזוג מרגיש שישנה מחלוקת עליהם חוזרים לשולחן הגישור על מנת להסדיר את הנושא.


על נקודה זו הייתי רוצה לעמוד, צומת הדרכים בין סיום כתיבת טיוטת ההסכם ע"י המגשר והבאת ההסכם לעורך דין על מנת שיעבור על אותו הסכם, יכול להוות נקודה קריטית עבור הצדדים. עורכי הדין בהוויתם רבים את ריבו של הלקוח, קרי: הסכם גישור הינו הסכם פשרה ולכן מן הצפוי שיהיו סעיפים שעליהם הצדדים יתפשרו, ומתפקידו של עורך הדין לנגוח באותם סעיפים. לכן ראוי ונדרש לפנות לעורך דין אשר מאמין בדרך הגישור, יתרה מכך לציין בפני עורך הדין שאתה מודע שישנם פשרות בהסכם אך ברצונך לדעת האם יש פגם משפטי כלשהוא, או לחילופין האם סעיף מסויים ראוי לשנותו במקצת כי יכול לפגוע בי בעתיד.


הכוונה היא לנהוג בזהירות יתר על מנת לא לפוצץ את ההליך כולו. כי בסופו של דבר ברוב המקרים ההסכם שנעשה בהליך הגישור לא יראה שונה בהרבה מאותו הסכם לאחר התכתשויות בבתי המשפט ובין עורכי הדין של הצדדים.

ההבדל יהיה שהסכם אשר נעשה לא בדרך הגישור, דורש הרבה זמן, כסף ואנרגיות שניתן לחסוך אותן.


אין זה מוריד מתפקידו של עורך הדין אשר ללא ספק חשוב בהליך הגירושין כנותן יעוץ משפטי והכוונה משפטית תוך כדי ההליך, אך יש להזהר על מנת לא "ליפול" למדרון החלקלק שממנו העלייה תיהיה קשה.


לאחר הליך זה ההסכם שמתקבל מוגש לבית המשפט על מנת להסדיר את הגירושין בצורה חוקית.


היתרון בהליך זה: ראשית ישנה השלכה דרמטית על הילדים כאשר ההורים מתקשרים ביניהם בצורה טובה ובדרך הגישור פותרים את הגירושין ביניהם. ישנם מאמרים רבים בנושא, המראים שילדים מתפתחים טוב יותר ומצליחים בכל הפרמטרים הקשורים לקשר הורי מילדים שההוריהם תקשרו בצורה קלוקלת. גם אם השיח מלווה בכעסים והרבה אמירות קשות זה לזו , עדיין עדיפה תקשורת ישירה בין הצדדים בעזרת המגשר, מאשר לתקשר באמצעות עורכי דין אשר עושים את עבודתם נאמנה בלריב את ריבך. בנוסף הליך זה הינו זול ומהיר יותר, מאשר הליך אשר נעשה באמצעות עורכי דין. הרווח כולו שלך, מצד אחד אתה גם יכול להנות מיעוץ משפטי טרום הליך הגישור ובסיומו, ומצד שני, יש את ההזדמנות לתקשר אחד עם השני בעזרת המגשר, גם אם זה קשה וכואב. ברוב המקרים בסופו של דבר כמו אחרי הקאה יש הקלה.


ראיתי כל כך הרבה מקרי גירושין חלקם צלחו והסתיימו בהליך גישור וחלקם לצערי לא. הכאב הגדול שלי כמגשרת לאלו שלא צלחו, שבדרך כלל לאחר מסע ארוך מעייף ויקר עם עורכי דין מגיעים להסכם שהוא משקף ברובו ולעיתים בכולו את ההסכם שיכלו הצדדים להגיע אליו בהליך הגישור.


הדרך שונה אבל התוצאה ברוב המקרים די זהה.


לתקשורת בריאה!




Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page